Hoe weet je of een product Fairtrade is?
In Nederland worden veel verschillende Fairtrade producten aangeboden, waaronder bijvoorbeeld koffie, thee, wijn, broodbeleg, chocolade, noten, ijs, rijst, vruchtensappen, olie, noedels. Naast eten en drinken zijn er nog veel meer unieke en ambachtelijke producten zoals eerlijke katoen, speelgoed, vazen, servies, beelden, sieraden, tassen en andere accessoires.
Genoeg te kiezen dus!
Max Havelaar
Het Max Havelaar keurmerk biedt de garantie voor fairtrade. De onafhankelijke stichting werd in 1988 in Nederland opgericht op verzoek van de Mexicaanse koffieboeren. Het keurmerk biedt consumenten en bedrijven de mogelijkheid om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk. Fairtrade producten kun je herkennen aan dit logo.
Andere eerlijke en duurzame producten
In een aantal branches bestaan geen fairtrade producten. Deze branches hebben eigen productketens waar ook specifieke problemen in voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het uitsterven van verschillende vissoorten of grootschalig kappen van bossen. Deze problemen hebben effect op mensen wereldwijd. Vooral mensen in ontwikkelingslanden worden hard getroffen door deze problemen.
De Fairtrade Gemeente campagne steunt daarom verschillende keurmerken die zich richten op de oplossing van deze wereldproblemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
– het MSC keurmerk voor duurzame vis
– FSC papier en hout
– biologische en EKO producten
– koffie en thee van Rainforest Alliance en UTZ Certified
– kledingmerken aangesloten bij de Fair Wear Foundation of Made By.
In het handig overzicht wegwijzer door het grote keurmerken bos zie je welke producten bij welke keurmerken horen.
Andere initatieven voor een betere wereld
Er zijn natuurlijk nog veel meer initiatieven die werken aan een betere wereld. Deze dragen alleen niet altijd een herkenbaar logo of keurmerk. Denk hierbij aan groene stroom, microkredieten zoals FairFinance en klimaatneutraal produceren. Restaurants en bedrijven kunnen hun footprint verkleinen door streekproducten te kopen en meer vegetarische gerechten aan te bieden. De Fairtrade Gemeente campagne zet zich in om bedrijven, horeca en non-profit organisaties duurzamer te laten ondernemen.